Tenger a kertben

5/5 - (10 votes)
Tenger a kertben
Tenger a kertben

Milyen medencét vegyek?

Hajdanán úszómedencével csak az uszodában találkozhattunk. Napjainkban már mindenki igénye szerint elkészítheti, vagy beszerezheti saját otthoni medencéjét. Elképzeléseinknek csak a terület nagysága és pénztárcánk szabhat határt. Sok féle megoldás közül választhatunk, legyen szó puhafalú felfújható medencéről, keményfalú, besüllyeszthető műanyag medencéről, vagy pezsgőfürdőről. A kész medence előnye, hogy viszonylag olcsón hozzájuthatunk, magunk állíthatjuk fel, így akár a vásárlás napján pancsikolhatunk is.

Tiszta víz a medencében

A medence és medencevíz mechanikus tisztításával, valamint a vegykezeléssel, amely fertőtlenítést és kémhatásának ideális szinten való tartását jelenti, csillogó, tiszta vizet nyerhetünk medencénkben.

 • Porszívózzuk ki a medencét, alaposan keféljük le az oldalfalakról is az algásodást és az aljzatra leülepedett szennyeződést.
 • A hiányzó vizet töltsük fel friss pótvízzel, hogy a vízszint az eredeti állapotú legyen.
 • Ezután kell vegyszerezni a vizet. Ez azt jelenti, hogy a medencénkben az ivóvizhez hasonló minőséget kell előállítani.
 • Használjunk takarófóliát, mely sokat segít a víz tisztántartásában: beltéri medencéknél meggátolja a páralecsapódásokat, amelyek penészedéshez vezetnek, kerti medencéknél véd a szél által vízbe hordott portól, piszoktól, falevelektől.

Medencefűtés

A szabadtéri, illetve beltéri medencénk vizének fűtését megoldhatjuk elektromos, gáz, hőszivattyú és napkollektorok energiáját hasznosító fűtési rendszerrel is. Napjaink legnépszerűbb fűtési technikája a solar rendszer, mely a napenergiát hasznosítva mára a legideálisabb megoldás szabadtéri medencénk vizének fűtésére. A kültéri medencék alacsonyabb vízhőmérséklettel dolgoznak, így a napenergiát összegyűjtő kollektorok hatásfoka rendkívül kedvező, és működtetésük kevés energiát igényel.

Medence vizének tisztántartása

Többféle eljárás ismeretes, most a legfontosabbakat vesszük sorba:

 1. pH beállítás (előírt medencevíz pH érték 7.2 – 7.6)
 2. Beállító klórozás (beállítja a medencevíz klórtartalmát)
 3. Folyamatos klórpótlás (a napfény hatására részben lebomlott klórt pótolja)
 4. Algagátlás (a medence algásodásának megelőzése)
 5. Pelyhesítés (szemmel látható szennyeződések ellen)
 6. Fóliatisztító folyadékok használata
 7. Vízkeménység stabilizálás (meggátolja a medence falára történő vízkő kirakodást)