Rönkház

rönkház
rönkház

Főleg luc, vörösfenyő vagy borovi fenyőből készítik a rönkházakat. Mivel a fenyők még évekkel később is megőrzik csodás illatukat ezért főleg azok választják a rönkházat otthonuknak, akik vonzódnak a természethez és a természetes anyagokhoz.

Hazánkban még nem igazán elterjedt az e fajta építkezés. Elsősorban a Skandináv országokban, Észak-Amerikában és Erdélyben látunk különböző méretű, akár több szintes rönkházakat.

Ezek a házak több száz évig megmaradnak és ha mégis le kell bontani visszakerül a természet körforgásába. Nem úgy, mint a mai építőanyagok.

Mindemellett kiválóak az élettani hatásai. Képes visszaverni az ember által kibocsátott hőt, illetve kivonni a levegőből a magas páratartalmat és amikor száraz a levegő ezt visszaengedni.

Sokan tartanak attól, hogy a rönkház egy tűzesetnél könnyen leég, mivel fából van. De egy ekkora rönk sok idő alatt tud úgy átmelegedni, hogy lángra kapjon, de emellett a biztonság kedvéért lekenik a fát tűzálló anyaggal is.

A rönkházak építése előtt ezeket a rönköket különböző anyagokkal lekezelik, hogy védjék napsugárzástól, esőtől, bogaraktól, gombától és tűztől. Ma már egyre több helyen kerülik a vegyszeres kezelést és inkább a „bio” olajokat használják. Például: narancsolaj, ricinusolaj, petrezselyemolaj, stb.

Amennyiben rönkház építése mellett döntünk, szerencsére nem kell Skandináviát bejárnunk egy jó kivitelezőért. Magyarországon és Erdélyben is kiváló szakembereket találunk, akik különböző négyzetméterű tervrajzokkal, referencia képekkel, vagy akár a már általuk felépített rönkházak videójával tudnak segíteni és bemutatni az építkezés folyamatát.

Azt mondják „aki rönkházban lakik annak az egész élete egy nyaralás” !