Provence-i stílus az otthonodban

5/5 - (1 vote)

Levendulamezők, azúrkék tenger és meleg napsütés. Franciaország Provence régiója már sok utazó szívét elnyerte. Ha te is beleszerettél a provence-i lakberendezésbe, akkor a legjobb helyen jársz. Megmutatjuk, hogyan hozhatod létre a saját otthonodban.

levendula
levendula

Mi jellemző a provence-i stílusra?

A provence-i stílus egy csipetnyi történelmet és vidéki tájat rejt magában. Rusztikusan, hangulatosan és romantikusan hat. Ezért van több női rajongója, mint férfi.

Lekerekített, díszített formák, virágos, pöttyös vagy kockás minták és sok díszítés jellemzi. Az uralkodó anyagok a kő, a tégla, a fa, a fém, a porcelán és a természetes anyagok. Ha otthonod kő- vagy téglaburkolattal, esetleg fagerendákkal rendelkezik, pillanatok alatt provence-i hangulatot teremthetsz benne. Az alapszín maradjon fehér vagy világosszürke. Nem szabad azonban kihagyni a levendula-lilát, a világoskéket vagy a zöldet sem. A bútorok sötétebb fából is készülhetnek. A provence-i bútorokra azonban leginkább a patina jellemző, ami kopottas megjelenést kölcsönöz nekik.

És milyen dekorációt válasszunk? A provencei szinte antiknak tűnik, de biztosan nem kell ócskásboltot csinálnod az otthonodból. A klasszikus üzletekben is rengeteg gyönyörű dekorációt találhatsz. Nézzük meg, hogyan lehet az egyes szobákat provence-i stílusban berendezni.

Provence-i stílusú konyha

Ha újonnan rendezed be a konyhádat, válassz fehér, krémszínű vagy szürke konyhaszekrényeket kerámia vagy fém fogantyúkkal. Az ajtókon lévő kivágások szintén tipikusnak számítanak. Egy kerámia- vagy rézszínű rozsdamentes acél mosogató remekül fog mutatni. Válassz egy mutatós, dekoratív kivitelű csaptelepet. A csészék és fűszerek tárolására használj nyitott polcokat. A serpenyőket, merőkanalakat, vágódeszkákat és egyéb eszközöket szintén akaszd fel a falra.

konyha bútor
konyha bútor

Mi a helyzet az étkezővel? A Provence étkezőasztal fából készült. Leggyakrabban fehér színű a lábszerkezete, az asztallap pedig természetes. Ez azonban nem szabály. Amiről semmiképpen sem szabad megfeledkezni, azok a virágmintás, pöttyös vagy kockás dekoratív ülőpárnák. Az asztalt virágvázával vagy fém gyertyatartóval díszítheted.

Provence-i stílusú nappali

Ha otthonod lehetővé teszi, kőburkolattal az egyik falon vagy fagerendákkal igazi provence-i hangulatot teremthetsz. A provence-i nappaliból nem hiányozhat a világos pasztellszínekben pompázó, nagy párnákkal kiegészített, kárpitozott kanapé. Válassz fehér vagy fa dohányzóasztalt, amely dekoratív lábakkal is rendelkezhet. Ismét jellemzőek a nyitott könyvespolcok és a dekorációkkal ellátott polcok. De vigyázz, hogy ne vidd túlzásba.

nappali bútor
nappali bútor

Az ablakokra krémszínű, bézs, szürke vagy olajzöld függönyöket érdemes beszerezni. Egy állólámpára, legalább egy festményre és egy porcelánvázára is szükséged lesz a megfelelő hangulat megteremtéséhez.

Provence-i stílusú hálószoba

A provence-i hálószoba meghatározó eleme a fából vagy fémből készült ágy, díszes fejvéggel. Válassz fém fogantyúval ellátott szekrényeket, komódokat és egyéb bútorokat. Díszítő faragásokkal is rendelkezhetnek, vagy faragott lábakon állhatnak.

Ha van kedved tapétázni, csak rajta! Keress apró virágokkal díszített, téglafalat vagy patinás fát imitáló tapétát. Vigyázz azonban, hogy a végeredmény ne tűnjön giccsesnek. Egy fal kitapétázva megteszi a hatását. A provence-i stílusra jellemző a gazdag ágynemű és az apró virágmintákkal díszített textília.

hálószoba bútor
hálószoba bútor

Ezután már csak finoman hangold össze a belső teret lámpákkal, képekkel a falakon, díszített keretekben lévő fotókkal, nyitott könyvespolccal és fonott kosárral a csecsebecsékre.

Provence-i stílusú fürdőszoba

A provence-i fürdőszobában a fehér és a szürke dominál, lila vagy lágy kék elemekkel. Válassz kisebb, látható fugákkal rendelkező csempét. A téglára emlékeztető burkolat szintén remekül fog mutatni.

fürdőszoba
fürdőszoba

Az igazán francia hangulathoz szükséged lesz szabadon álló kerámia fürdőkádra, amely ideális esetben lábakon áll. A mosdókagyló lehet szabadon álló vagy kőbe vagy fába süllyesztett. Egy magas fém csapteleppel remekül összehangolhatod az egyes elemeket. A tároláshoz használj fából készült szekrényt, esetleg nyitott fa vagy fém polcot. Ha a fürdőszobában szennyeskosarat akarsz elhelyezni, mindenképpen fonott kosarat válassz.