Mobilház

mobilház
mobilház

A mobilház egy kerekeken guruló lakókocsira emlékeztető könnyűszerkezetes épület.
Hazánkban először talán a kempingekben láthattunk néhány külföldről behozott darabot. Mivel könnyen szállítható és nem kell hozzá építési engedély ezért egyre több helyen láthatunk mobilházat. Hétvégi ház, nyaraló, üzlethelyiség, munkás szállás, őrtelephely stb.

Egy mobilház átlagosan 20-50nm között van. A nagyobbak már nappali-étkezőkonyha +2-3 hálószobásak. Közművekre csatlakoztathatóak, a szennyvíz pedig a csatornarendszerbe vagy zárt tározóba vezethető.

Nem szükséges beton alappal sem bajlódni. Elég néhány betonkocka vagy betoncsík. A mobilházat talpakra állítják, vízszintezik, hogy tehermentesítsék a kerekeket, mint egy lakókocsinál.

A mobilház kívülről fa vagy fém borítású, belül gipszkarton vagy fa. A kettő között 5-20 cm vastag hőszigetelés található, attól függően, hogy mire kívánjuk használni. Állandó használatra vagy csak nyáron a nyaralónkban. Belülről festhető, tapétázható.

Van ahol megvásárolható szerkezetkészen vagy kulcsrakészen. Itt mi beleszólhatunk a kialakításba, elrendezésbe. De olyan kereskedőt is találunk aki a külföldről behozottat szervizeli, esetleg felújítja és így adja tovább. Itt már semmi dolgunk nincs, minden a helyén van. Készen kapjuk a berendezett kis otthonunkat, nyaralónkat stb. Elektromos vagy kombicirkós fűtést és kandallót is találunk a téliesített mobilházakban.

Használt mobilházakat már kb. 1.000.000 forinttól kaphatunk. Persze az árat sok minden befolyásolja: négyzetméter, évjárat, téliesített-e stb.

Kiválóan alkalmas olyan telkekre, ahol építési tilalom van, tájvédelmi terület vagy zártkert.

Egyetlen fontos dolgot kell szem előtt tartani!
Elegendő hely legyen a kamionnak a helyszínre szállításra!