Gerendaház

gerendaház
gerendaház

A gerendaház számos típusa, fajtája megtalálható a hazai palettán. Lakóház, nyaraló, mellék épület, garázs, tároló, mobil stand stb. Gyorsan kivitelezhető, aránylag olcsó.
A fa kiváló hő és hangszigetelő, jól ellenáll a víznek.

Az biztos, hogy egy gerendaház belső klímája összehasonlíthatatlan más kőből, téglából épült ház atmoszférájával. A fa természetes pára szabályozásának hála a száraz levegő ismeretlen lesz a benne élők számára. A gerenda ház télen jól tartja a meleget, nyáron pedig kellemesen hűvös.

Tudom jól, nem nagyon mutat egy gerendaház az új építésű lakóparkban, ahol egész más típusú lakóházak épülnek. De ahogy a mediterrán és minimál stílusban épülő házak, úgy a világ legrégebbi építőanyagából készülő gerendaházunkat is bátran felépíthetjük. Bár aki a fát szereti szívesebben építené egy fenyőerdő szélére álmai gerenda házát 🙂

Akárcsak a rönkház, ez is fenyőből készül. Azzal a különbséggel, hogy a gerendaházak teljesen megmunkált szögletes elemekből, a rönkház pedig a fa teljes keresztmetszetét használják. Gerendaházunk készülhet natúr vagy több rétegből ragasztott fából. A 4cm-től akár 25cm szélességűtől a magassága pedig 16cm-től akár 20 cm is lehet. Ennél is nagyon fontos a fa előzetes kezelése a kórokozók és időjárási viszonyok ellen. Lakóépület esetén a vékonyabb fából épült gerendaházakat belső hőszigeteléssel is ellátják. Belsejük fa lambéria burkolatot vagy azok számára, akik a hagyományos belsőt szeretik gipszkarton borítást kaphatnak.

A gerendaházak építésével foglalkozó vállalkozások segítséget nyújtanak a tervrajzok kiválasztásában és a teljes körű kivitelezésben. A gerendaházakban rejlő lehetőségeknek csak fantáziánk és pénztárcánk szabhat határokat.